Az oldal a Poliamoria Magyarországtól teljesen függetlenül, önállóaón működik.

Gyakori kérdések a poliamóriáról

A poliamória nem erkölcstelen?

Miért lenne az? Nem hogy senkit sem sért vagy bánt, de sok embert kifejezetten felszabadít és boldogabbá tesz a többszerelmű lét. Miért lenne valami bűnös vagy erkölcstelen, ami közös megállapodás eredményeként organikusan, a részt vevő felek teljes beleegyezésével történik? Pontosan az a poliamória lényege, hogy száműzze az erkölcstelenséget, a megcsalást, a másik megnyomorítását egy kapcsolatból és az etikus non-monogámiát tegye a helyébe. Etikus - ez ugyanannyira fontos, mint a szóösszetétel második fele! Ráadásul a többszerelműség - a swingerrel ellentétben - nem is a szexualitást helyezi a középpontjába, sokkal inkább a másik lényének megismerését és a szeretet érzésének megélését. Ehhez persze természetesen kapcsolódik a szex is. De miért lenne ez erkölcstelen? 

Hány ember élhet valamilyen nem-monogám kapcsolatban?

Ha a szeretői viszonyokat is ideszámítjuk, akkor csak Magyarországon belül is milliós lehet a létszám. Ha csak az etikus, nyitott, swingerező vagy poliamor kapcsolatokat, még akkor is közel százezres tömegről beszélhetünk. Nem annyira ritka dolog ez, mint amennyire nem divat róla beszélni. Sokan vagyunk és minél többen öntenek tiszta vizet a pohárba, annál tisztábbak lesznek a viszonyok az egész társadalomban! Ne félj, ha megszólítva érzed magad. Nem vagy egyedül!

Ez az egész nem csak arról szól, hogy a férfiak kiélhessék magukat?

A poliamória egalitariánus rendszer - célja a nemek egyenlősége. Sem a nő, sem a férfi nem tehet benne olyat, ami a másikat hosszú távon negatívan érinti. A poliamória nem intézményesített megcsalás! Éppen ellenkezőleg: az egymás iránti tisztelet és elfogadás legmagasabb szintje, amikor annyira bízunk a másikban, hogy hajlandóak vagyunk felszabadítani, "kiengedni a ketrecből", bízva abban, hogy láncok nélkül is velünk marad, visszatér hozzánk! Nem utolsó sorban nőként nyitott kapcsolatban élni gyakran sokkal egyszerűbb, mint férfiként - pontosan a fenti sztereotípia miatt. A férfiakról sokkal nehezebben hiszik el, hogy a párjuk beleegyezésével keresnek második vagy harmadik szerelmet és a nőket általában jobban is zavarja ez, nehezebb párt találniuk. 

Mit szól a poliamóriához Isten?

A paráznaság vagy házasságtörés nem egzakt fogalom és ha megnézzük Jézus tanítását, a nagy törvényről, ő is abban foglalja össze a Tanítás lényegét: szeresd felebarátodat, mint magadat. Ha a párod, párjaid érdekeit egyenlő fontosságúnak tartod és nem kevésbé fontosnak, mint a saját érdekeid, mi lenne ebben a nem keresztényi? Ne árts és szolgálj mások épülésére! Ez a poliamória célja is, nem csak a Biblia tanításáé!

Egy poli hogyan tudja elkerülni féltékenységet?

Leginkább sehogy: a féltékenységgel újra és újra meg kell küzdeni, pont úgy, mint a legtöbb monogám párkapcsolatban is. Vannak módszerek a féltékenység kezelésére, arra, hogyan reagáljunk a saját vagy a párunk féltékenységére, de ezt az - egyébként teljesen természetes - érzelmet elkerülni nem lehet. Ismerd meg a párod párját! Találkozzatok! Ha valami nem tetszik, nem esik jól, mondd el, kommunikálj! Ennél jobb módszer nincs se monogám se poliamorikus kapcsolatokban!

 

A poliamória akar lenni a jövő kapcsolati szisztémája?

A poliamória nem akar semmi se lenni. A poliamória egy rendkívül nagy érzelmi intelligenciát és jó kommunikácót igénylő kapcsolati fajta, amellyel sok ember nagyságrendekkel szabadabb és boldogabb életet élhet, mint a hagyományos monogám kapcsolati struktúrában. A poliamória azokért van, akiket ez boldogabbá tesz. Aki boldogan monogám, nincsen dolga vele.

A poliamória nem csak intézményesített megcsalás?

A legkevésbé sem! Ellenzünk minden olyan tettet, ami megbánt, sért, háttérbe szorít bárkit is. A poliamóriát nem is lehet senkire ráerőltetni - vagy ha mégis ez történik, ott a filozófia leglényege sérül és a kapcsolat biztos szenvedésre és halálra van ítélve! Két egyenlő fél képes csak tisztán nyitni további emberek felé - ebbe nem fér bele sem a hazugság, sem a megcsalás!

Mi van, ha nem akarok egy harmadik emberrel együtt élni?

Akkor ne tedd. A poliamória annyi féle, ahány ember éli. Nincsenek kötelező szabályai a becsületességen és az etikusságon kívül. Senki sem mondja meg, milyen nemű emberrel milyen viszonyt kéne kialakítanod. Nincsen elvárás - csak az a cél, hogy ti jól működjetek együtt és boldogabban éljetek, mint eddig!

Lehet egészséges, gyereket nevelő család poliamorikus?

A válasz abszolút igen. Mi a legrosszabb, ami a gyerekkel történhet? Több ember szereti? Több figyelmet kap? Az alábbi videón például egy mára már két gyereket nevelő triáddal készült interjút találsz!

 

Találkoztam már polikkal, de visszataszító emberek. Miért akarnék én olyan lenni, mint ők?

 Ilyen nincs. Ezek szerint te olyan polikkal találkoztál, akik nem szimpatikusak neked. Rengetegen vagyunk a világon, van köztünk ilyen is és olyan is. Ne próbálj pár ember alapján megítélni mindenkit!

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód Frissítés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező