Az oldal a Poliamoria Magyarországtól teljesen függetlenül, önállóaón működik.

Kiváltságok, amikért nem dolgoztál meg

Kiváltságok, amikről nem is tudsz

A privilégiumok megközelítése ijesztő feladat. Vannak, akik könnyedén könyvet írhatnának a párkapcsolati privilégiumokról és azok kapcsolatra gyakorolt hatásairól. Megint mások – legyenek akármilyen jóravaló egyének – képesek, már a szó említésétől is, hajtépésig kiborulni.

Sokan vádaskodónak, mások bűntudatkeltőnek találják, talán pont azért, mert mindannyian szeretünk magunkra rendes, fair emberekként gondolni. Nem szívesen ismerjük ek, hogy valójában olyasmiből húzunk hasznot, amiért nem dolgoztunk meg.

De a privilégiumok - különöse a párkapcsolati privilégiumok -, valós, kézzel fogható dolgok, amik egy poliamorikus kapcsolatban sokszor meglehetősen furcsán érvényesülnek. 

Kezdjük egy egyszerű meghatározással. Általános értelemben véve – a többségi társadalom által elfogadott meghatározás szerint – a kiváltság, olyan előnyt jelent, amit egy személy vagy egy csoport élvez más személyekkel vagy csoportokkal szemben, anélkül, hogy ezen előnyök megszerzéséért, megdolgozott – megdolgoztak – volna.

Egyszerűnek hangzik nem? Mégis valóságos aknamezőre tévedtünk. Részben azért, mert a kiváltságok sokszor láthatatlanok azok számára, akik rendelkeznek vele. A kiváltságos pozícióban lévők, nem mindig vannak tisztában azokkal az előnyökkel, amikkel másokkal szemben rendelkeznek. Számukra „ez a dolgok menete”. Az emberek, tudatosan sosem követelnek maguknak kiváltságokat. Lássuk be, ritkán ébredünk ilyen gondolatokkal: „Nahh! Én, mint heteroszexuális, fehér férfi, úgy döntöttem, hogy ma, csak a miheztartás végett, elnyomok egy két-nőt, és beletörlöm a lábam valamelyik kisebbségbe.” A kiváltságosság felépítéséből adódóan alattomos jószág: a kiváltságosak anélkül jutnak előnyhöz, hogy ennek tudatában lennének.

A kiváltságaink számunkra láthatatlanok éppen ezért olyan nehéz beismerni létezésüket. Általában azt mondjuk magunknak, hogy a világ többé-kevésbé fair, így nem csoda, hogy nem éppen hívogató gondolat, hogy részt veszünk mások elnyomásában, sőt esetleg előnyt is kovácsolunk belőle. Szeretjük azt gondolni, hogy azért tartunk ott, ahol, mert megdolgoztunk érte. Beismerni, hogy sikerünk olyasmikből táplálkozik, amik mások számára elérhetetlenek, a legtöbbünkben kényelmetlen, visszás érzéseket keltene.

Azt hiszem, a kiváltságok kérdésköréről, Peggy McIntosh Pakoljuk ki a láthatatlan hátizsákot című esszéjét elolvasva kaptam alaposabb, átfogóbb összképet. Úgy is mondhatnám, hogy ez az írás felnyitotta a szemem. 

Nem lehet anélkül beszélni erről a témáról, hogy ne találjuk szembe magunkat, kritikus megjegyzések tömegével. Sokak képtelenek a kiváltságosságról anélkül beszélni, hogy valami ilyesmivel, beléjük ne fojtsák a szót: „Te nem vagy fekete/nő/miazmás, így igazából nincs jogod hozzászólni ehhez a témához.” Nem tudom, hogy milyen gyakran kerülnek elő, az ilyen kijelentések, de tudom, hogy a legtöbben, valami ilyesmire gondolnak, miközben kimondják: „A tapasztalataid sokban különböznek az enyémektől. A kiváltságaid, amikre biztos alapként tekintesz, nem tesznek képessé rá, hogy megértsd miért.”

Egy másik, igen népszerű kritika, amit a kiváltságok eszméjével szemben támasztanak, a következő: „A kiváltságokra épülnek, azok a társadalmi piramisok, amiknek tetején általában egy, vagy több, gazdag, fehér, hetero férfi, az alján pedig számtalan, szegény, fekete, leszbikus, vagy transzszexuális áll.” De ez az analógia, már önmagában is sántít: bár tagadhatatlan, hogy a legtöbb társadalmi kiváltság, a gazdag, fehér, heteroszexuális férfiaké, a kiváltságosság kérdése azért mégis árnyaltabb ennél. Bizonyos környezeti feltételek bizonyos csoportoknak kedveznek. Például: A nőkkel szemben a férfiak számos előnnyel indulnak az üzleti életben. Többet keresnek, majd minden nagyvállalat igazgatója férfi, a politikában még mindig több a férfi, mint a nő, az üzleti értekezleteket az esetek többségében férfiak vezetik stb. Ugyanakkor a családmegosztás kérdésében szinte mindig a nőket részesítik előnyben. Ha a váló feleket minden tekintetben egyenlőként kezeli is a bíróság, a gyerekek felügyeleti jogát szinte mindig az édesanyának ítélik. Bár a fehérek még mindig számos előnnyel indulnak a feketékkel szemben, egy fekete férfi szinte biztosan barátságosabb fogadtatásban részesül egy autószerelőnél, mint egy fehér nő. (Egészen döbbenetesnek találom, hogy a legtöbb autószerelő, mennyire határtalanul lenézően viselkedik a női kuncsaftjaival.)

Sokaknak már a „kiváltság” kifejezés sem tetszik, mert szerintük, maga a szó is offenzív, ezért helyettesítenék egy másik szóval, mondjuk az „előnnyel”. Véleményem szerint, ez csak pacsmagolás. Nem a szó offenzív, hanem a mögöttes tartalom. John Scalzi írt egy esszét a kiváltságokról, amiben határozottan elkerülte a „kiváltság” szó használatát, mégsem sikerült közelebb hoznia a témát olvasóihoz.

Sajnos tény, hogy nem mindannyian születtünk egyenlőnek. Néhányan olyan helyzetbe születtünk – gazdagság, hatalom, rassz, miegymás – ami kiváltságokat biztosít számunkra másokkal szemben. Ettől természetesen, még nem leszünk szükségszerűen sikeresek, és azt sem jelenti, hogy eredményeinkért nem küzdöttünk meg. Csupán annyit jelent, hogy a kiváltságosak útja mindig egyenesebb, mint azoké, akiknek kevesebb jutott, hiszen akarva-akaratlanul jobb helyzetből indultak.

Ennyit tehát a kiváltságokról általában. Most pedig lépjünk tovább arra, milyen szerepet játszik mindez, a poliamorikus kapcsolatokban.

(A főkép forrása)

Comments 

+1 # RE: Benzine Car Speed’O’MeterJooThemes Team 2015-04-16 15:20
The JComments is a powerful and easy to use AJAX based comment system for Joomla with flexible ACL, smiles, BBCodes and avatars support. Working on this release took extra eight months, all this effort was spent to make the component more stable and usable. Considerable time was allotted for code optimization and improved compatibility to third-party extensions.
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # Nice Free Joomla TemplateJoomlaFans 2015-04-16 15:27
Thank you so much for your nice and amazing LIGHT BLOG Joomla Template… I like it very much, so I have installed the theme, and I just try to to begin to edit/change the logo. About the custom logo, it has been asked by Mark and you have been answered as well. But I still cannot figure it out, as I’m bit newbie for Joomla!
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # Joomla! is free and open source.Joomla.org 2015-04-16 15:46
Idézet - JooThemes Team:
The JComments is a powerful and easy to use AJAX based comment system for Joomla with flexible ACL, smiles, BBCodes and avatars support. Working on this release took extra eight months, all this effort was spent to make the component more stable and usable. Considerable time was allotted for code optimization and improved compatibility to third-party extensions.

Lorem ipsum dolor sit amet. Joomla! is the mobile-ready and user-friendly way to build your website. Choose from thousands of features and designs. Joomla! is free and open source.

Joomla is an award-winning content management system (CMS), which enables you to build Web sites and powerful online applications. Many aspects, including its ease-of-use and extensibility, have made Joomla the most popular Web site software available. Best of all, Joomla is an open source solution that is freely available to everyone.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # I need to build a site for a client. How will Joomla! help me?Joomla.org 2015-04-16 17:04
Joomla is designed to be easy to install and set up even if you're not an advanced user. Many Web hosting services offer a single-click install, getting your new site up and running in just a few minutes.

Since Joomla is so easy to use, as a Web designer or developer, you can quickly build sites for your clients. Then, with a minimal amount of instruction, you can empower your clients to easily manage their own sites themselves.

If your clients need specialized functionality, Joomla is highly extensible and thousands of extensions (most for free under the GPL license) are available in the Joomla Extensions Directory.
Reply | Reply with quote | Quote

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód Frissítés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező