Az oldal a Poliamoria Magyarországtól teljesen függetlenül, önállóaón működik.

Párkapcsolati privilégiumok - összegzés

Wildlife and page on the Joomla

Ha eljutottál idáig engedd meg, hogy útravalóként megfogalmazzak néhány általános igazságot.

Egy kapcsolat – amennyiben egészséges és jól működik – nem arról szól, hogy az egyes résztvevők minden igényét kielégítse, hanem arról, hogy egészséges és harmonikus együttélést biztosítson a résztvevő feleknek.

Amint egy poliamorikus kapcsolatba lépő pár, azt kezdi el szem előtt tartani, hogy a kapcsolatukba csatlakozó harmadik fél, milyen csodálatos és izgalmas dolgokat tartogat számukra, valamint ők, milyen csodálatos és izgalmas dolgokat adhatnak neki, a kapcsolat minősége megváltozik. Ha a közös fejlődés és növekedés a cél, és nem egymás kisajtolása, akkor annak a veszélye, hogy a privilegizálás miatt működésképtelenné válik kapcsolatuk, minimálisra csökken.

Hiszen egy jó kapcsolat onnan ismerszik meg, hogy nem az egyén áll a központban körülvéve átléphetetlen akadályokkal és falakkal.

A legtöbb tudatos és tudatalatti privilégium megszüntethető, ha megbízunk partnerünkben – partnereinkben. Amíg tudjuk, érezzük és ki is mondjuk „A partnerem szeret engem, bízik bennem, és ha megosztom vele a vágyaim és terheim, akkor olyan megoldást fog keresni, ami számomra is megfelelő…” megszűnik a félelmekből táplálkozó privilegizálás.

Külső szemlélőként elmondhatom, hogy a legtöbb kapcsolat, azon bukik el – legyen szó poligám, vagy monogám kapcsolatról – hogy a kapcsolatban élők nem, vagy nem igazán bíznak egymásban. Ezért állítanak fel szabályokat, gátakat, mert úgy hiszik, hogy ha megadják partnerüknek a szabadságot, akkor partnerük vissza fog élni jóindulatukkal.

Ha megbízunk egymásban, a dolgok megváltoznak. Többé nem lesz fontos számunkra, hogy partnerünk csak akkor bújjon ágyba másokkal, ha mi is ott vagyunk, mert mindegy, hogy milyen eget rengető szexuális élményt él is meg partnerünk, továbbra is szeret és becsül bennünket. Így lehetőségetek nyílik rá, hogy ilyen formában beszéljetek a kérdésről: „Ha már megtaláltuk az unikornisunkat, együtt megvitathatjuk, hogy a kapcsolatunkba mi fér és mi nem fér bele.”  

 

Miután mindkét oldalon álltam már, nagy biztonsággal kijelenthetem, hogy egy szereteten, megértésen és bizalmon alapuló kapcsolatban élni – mindegy, hogy a kapcsolat monogám, vagy poligám-e – segít abban, hogy a lehető legjobb önmagam lehessek.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód Frissítés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező