Az oldal a Poliamoria Magyarországtól teljesen függetlenül, önállóaón működik.

Privilégiumok és a harmadik fél

Ki a fontos a poliamorikus kapcsolatban?

Eddig szinte kizárólag úgy beszéltünk a privilégiumokról, mintha azokat csak az eredeti pár vezethetné be a harmadik féllel szemben. De attól még, hogy valaki egyedülálló, ugyanúgy eshet a privilegizálás csapdájába!

Ez sok formát ölthet, például:

  • A kapcsolatom nem működik ezekkel az emberekkel. Meg kell találnom a saját párom ahhoz, hogy boldog lehessek. (A gondolat lényege, hogy egy megosztott kapcsolat, sosem lehet olyan erős, mint egy hagyományos párkapcsolat, így a poligám kapcsolat csak átmeneti időtöltés, míg meg nem találjuk a saját, igazi partnerünket.)
  • Azért nem érzem magam jól a kapcsolatban, mert másodlagos vagyok, éppen ezért, nem várhatom el, hogy boldog lehessek velük.
  • Persze, hogy nem vállalnak fel, hiszen csak másodhegedűs vagyok a kapcsolatukban.

A privilegizálás, kommunikációnkban is megjelenik. Ilyen például, ha egy pár azért tekinti sikeresnek poligám kapcsolatát, mert „számukra” remekül működik és a harmadik félre „extraként” tekintenek, aki arra hivatott, hogy közelebb hozza őket egymáshoz vagy éppen feldobja a szexuális életüket.

A monogám kapcsolatokba sem úgy lépünk bele, hogy kijelentjük: „Felállítottam egy csomó szabályt és korlátot, amit ha a másik fél elfogad, részesülhet azokban az előnyökben, amit a velem folytatott viszonya jelent.” Ennek ellenére, a legtöbben így akarnak belevágni egy poligám kapcsolatba. Ahogy a pároknak, természetesnek és ésszerűnek tűnik, hogy a harmadik fél az előre kidolgozott szabályok mentén lép majd bele a kapcsolatukba, úgy a harmadik, egyedülálló fél számára is legalább ilyen természetesnek és ésszerűnek tűnhet, hogy elfogadja ezeket a szabályokat. Márpedig, ha egy monogám kapcsolatba, nem ilyen indíttatással és elképzeléssel szeretnénk belelépni, akkor egy poligám kapcsolatba sem léphetünk bele így.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód Frissítés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező