Az oldal a Poliamoria Magyarországtól teljesen függetlenül, önállóaón működik.

Az unikornis avagy az édeshármas

unikornis vagy egyszarvú

Azon párok számára, akik korábban monogám kapcsolatban éltek és még csak most ismerkednek a poligám kapcsolatokkal, meglehetősen csábítónak tűnhet, hogy minél több, jellemzően monogám elemet emeljenek át megújult kapcsolatukba.

Az ilyesmi nem meglepő, elvégre olyan társadalomban élünk, ahol az elkötelezettség egyet jelent a kizárólagossággal. Ez a világ azt üzeni nekünk, hogy ha a párunk valaki mással kíván szexelni, az egyet jelent azzal, hogy nem vagyunk elég jók neki – sőt jobb, ha vigyázunk, különben el fogjuk veszíteni a másikat. Ebben a világban a szex és a párkapcsolat, kéz a kézben járnak.

A fentiek miatt nagyon ijesztő lehet kilépni ebből a világból. Mit jelent, hogy ha a szerelmünk valaki mással akar ágyba bújni – és ha megtörtént, akkor ezentúl minden jött-menttel le akar majd feküdni? Hát, ez nem tűnik túlságosan hívogató kapcsolati mintának, igaz?

És akkor még nem is beszéltünk a féltékenységről. Hogyan tarthatjuk távol magunktól a zöld szemű szörnyeteget, ha szívünk választottja mással bújik ágyba?

Sok pár számára egyenesen következik a megoldás, hogy keressenek egy biszexuális hölgyet, akinek nem jelent problémát bekapcsolódni a pár szexuális életébe. Végtére is, ha mindketten ugyanazzal a személlyel bújtok ágyba – ráadásul egyszerre – akkor senkinek sem lesz oka a féltékenységre, igaz? Ráadásul egy édeshármas esetén nem kell attól aggódnunk, hogy a partnerünk, mindenféle jött-menttel ágyba bújik, nem de? Hogy miért nem férfit? Mert a legtöbbek számára a biszexualitás nőkben elfogadható, sőt nagyon vonzó, de a férfiakról már sokkal kevesebben jelentenék ki ugyanezt.

Meg van az oka, hogy miért nevezik az ilyen biszexuális hölgyeket „egyszarvú”-nak és az őket világszerte kereső 1 872 453 014 párt „egyszarvú vadászok”-nak. Bár az unikornis-vadászat kevés sikerrel kecsegtető, de legalább jó megoldásnak tűnik, az alapgondolat olyan elképzelésekben gyökerezik, amellyel különféle elvárásokat és kiváltságokat adunk a már meglévő kapcsolatunknak. Akkor is, ha ez nem tűnik egyértelműnek számunkra.

Az egyszarvú vadászok, nem gonosz, rossz vagy rossz szándékú emberek. Mégis, igen sok esetben csak bánatot és bajt hoznak azok fejére, akik keresztezik útjukat. Egy barátom, aki már betöltötte egy pár életében az unikornis szerepét, úgy fogalmazott: „Én lettem a páros gumicsontja…” Hozzátenném, hogy az általam ismert polik, akik részt vettek már ilyesmiben, kivétel nélkül azt mondták, nem vállalnák többet.

De pontosan miért? Mi a baj ezzel?

Először, gondolom, leülnétek a partneretekkel és alaposan átrágnátok a kérdést, míg konszenzusra nem juttok az igényeiteket illetően.

És ebben hol a hiba?

Nos, lépjünk egy lépéssel távolabb attól, amit jelenleg egy nem monogám kapcsolatról gondoltok. Minden olyan elképzelés vagy ötlet, ami úgy kezdődik: „Mi mindketten…” automatikusan a harmadik fél fölé helyezi a kapcsolatotokat. Érdemes megvizsgálni mindent a harmadik fél szemszögéből is.

Az előző gondolatmenetből ugyanis egyedül Ő maradt ki. Nem kapott helyet a megbeszélésben – hogy is kaphatott volna, hiszen még nem is találkoztatok vele. Az emberek könnyen válnak jogfosztottá, egy olyan kapcsolatban, ahol előre lefektetett szabályok szerint kell játszani, de a szabályok kialakításában nem vehettek részt.

Ráadásul a legtöbb poli azért vált polivá, mert eleve elutasítja a párkapcsolaton belüli korlátokat és szabályokat. A polik általánosságban véve elutasítják azt a gondolatot, hogy egy kapcsolatban élés, automatikusan azt jelentse, hogy minden más párkapcsolatból ki kell, maradjanak. Éppen ezért nem szerencsés poligám unikornist választani harmadik félnek egy olyan kapcsolatba, ahol az „amíg velünk vagy, addig nem lehetsz mással" - szabályt akarjuk erőltetni.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben végig sem gondolják, mit is kérnek pontosan. Egy ilyen kéréssel ugyanis egy alárendelt szerepet határozunk meg a harmadik fél számára és egyáltalán nem biztos, hogy ha meg is találják az unikornist, ő ebben szeretne részt venni. Rengeteg kereső pár zárja rövidre ezzel a felkiáltással: "Mi ezt akarjuk, így találtuk ki, semmi közöd hozzá!" Aztán egy nagy sóhajjal folytatják: "El se tudod képzelni, milyen nehéz az igényeinknek megfelelő embert találni!"  (Igen, mert nem közösen akartok élményeket szerezni az uikornissal, hanem kerestek valakit, aki titeket az élményekhez juttatna! - a ford.)

A privilegizálás alattomos dolog. Nagyon nehéz észrevenni – főként egy már működő kapcsolat esetén – hogy akár jogtalanul is, de előnyben részesítjük saját kapcsolatunkat, főleg akkor, ha nem is tudjuk, hogy mik azok az előnyök.

És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz. Beszéljünk egy kicsit, ezekről az előnyökről.

(Főkép forrása)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód Frissítés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező