Az oldal a Poliamoria Magyarországtól teljesen függetlenül, önállóaón működik.

Mit vár el tőled a társadalom?

Ezt várná el tőled a társadalom. Meg tudsz felelni?

Társadalmunk számos dolgot elvár tőlünk. Ilyen elvárás például az is, hogy találjunk valakit, akivel szerelembe esünk, megházasodunk és családot alapítunk. Emellett kizárólag heteroszexuális, monogám kapcsolatban szabadna élnünk.

Azok az emberek, akik tisztán férfiaknak és/vagy tisztán nőknek születtek, és kivétel nélkül az ellenkező nemhez vonzódva alkotnak párokat, számos kiváltságot élveznek társadalmunkban. Életük alapjáraton sokkal egyszerűbb, mint azoké, akik olyan testbe születtek, amely képtelen megfelelni az énképüknek vagy akik, csak az azonos neműekkel képesek romantikus kapcsolatot kialakítani.

Milyen előnyökről beszélünk? Az átlagemberek alapból jobban viszonyulnak a heteroszexuális (vagy akár biszexuális, de hetero párkapcsolatban élő) ciszgender emberekhez, mint meleg, transznemű, vagy interszex társaikhoz. Nem beszélve arról, hogy a heteroszexuális kapcsolatban élő párok jogi értelemben is számos kiváltsággal rendelkeznek, noha az utóbbi években jelentős előrelépések történtek, legalább a törvény előtti egyenlőség tekintetében (a cikk szerzője az USA-ban él - a ford.). A vallásos keretek már sokkal merevebbek. Itt is, mindenek előtt a heteroszexuális, monogám partneri kapcsolatokat ismerik el – bár szórványosan akadnak kivételek. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy könnyebben fogadhatnak örökbe gyermeket vagy élhetnek adókedvezményekkel a társadalmilag elfogadott párkapcsolati formában élők.

A poliamorikus kapcsolatban élők tehát máris hátrányban vannak - egyszerűen azért, mert nem felelnek meg a monogám kapcsolatok elvárásainak.

Ezek az elvárások akkor is beszivárognak tudatalattinkba, ha már régóta tudjuk, hogy a monogámia nem a mi asztalunk. Véleményem szerint ez igaz majd' mindenkire, aki korábban monogám kapcsolatban élt majd párjával úgy döntöttek, poliamorikussá tennék, kinyitnák korábbi zárt kapcsolatukat.

Ha egy korábban monogámiában élő pár először próbálja poliamorikus vizekre evezni kapcsolatát, néha szemforgatásra és heves sóhajtozásra számíthat a "tapasztalt polik" részéről (Magyarországon ez pont az ellenkezője - itt óriási öröm, ha valaki hasonlóan gondolkodóval találkozhatunk - a ford.). Márpedig ez meglehetősen lehangoló: elvégre az ember mindent komolyan mérlegelt és egyébként is, már elhatározta magát: ő bizony, akkor is kipróbálja a nem-monogámiát… akkor meg, miért kell így nehezíteni a dolgát?

Pedig a válasz egyszerű. Mindegy, milyen körültekintően gondoltad végig ezt a kérdést, több mint valószínű, hogy magaddal hozol olyan ideákat és elvárásokat, amelyekkel ártó kiváltságokat adsz a már létező kapcsolatodnak, általában azzal a felkiáltással, hogy „védeni akarod azt”… Ettől bizony sok poli sérült már. Attól hogy alapjában jó szándékú emberek, tudat alatt, akaratlanul ártottak nekik ezekkel a kiváltságokkal.

Kiváltságokról gondolkodni, némiképp olyan, mint zenét hallgatni. Előképzettség nélkül, nehéz elkülöníteni egy zenében a basszust. De ha már hallottad a basszust külön, zenehallgatás közben is könnyebben felfigyelsz rá.

Ennek az írásnak is, ez lenne a célja. Szeretném elérni, hogy észrevegyük azt a bizonyos „sávot”, amit - magunk, meglévő és leendő partnereink védelmében - ki kell szűrnünk, ha poliamorikus kapcsolatot szeretnék építeni. 

(A főkép forrása)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód Frissítés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező