Az oldal a Poliamoria Magyarországtól teljesen függetlenül, önállóaón működik.

1. rész: Lehet-e többet szeretni egyszerre?

"Tudom, hogy miért vagy itt. Tudom, hogy mit csinálsz. Tudom, miért nem tudsz aludni. Mert őt keresed. Tudom, mert én is őt kerestem. És amikor megtalált, azt mondta, valójában nem is őt kerestem, sokkal inkább egy választ. Egy kérdés az, ami nem hagy nyugodni minket. Ez a kérdés hozott ide minket. Tudod, mi a kérdés, én is tudtam." (Trinity Neohoz a Mátrixban)

Nem azért kattintottál erre a cikkre, mert nem tudod a választ, hanem azért, mert nem akarod elhinni. Minden tiltakozik benned ellene: a neveltetésed, a vallásod, a hited, a társadalom elvárásai, a személyes félelmeid. Mert beléd lett nevelve egy válasz erre a kérdésre. Arra kondicionáltak, arra készítettek fel zsenge kisgyermekkorod óta, hogy jön majd az egyszeri és megismételhetetlen IGAZI, a Nagy Ő, aki valóra váltja nem csak a te álmaidat, de a szüleidét és a barátaidét is. Hófehérkét megtalálja a Herceg. Aladdin megmenti Jázmint. A lovag leküzdi a sárkányt és győzedelmeskedik érted vagy megtalálod és elveszed a világszép királykisasszonyt. És onnantól boldogan éltek, amíg meg nem haltok.

Talán nem találtad még meg, talán éppen melletted van a szobában, miközben olvasod ezt - de ha ide kerültél, már kétségeid vannak. Már megtapasztaltad, hogy igen, lehet egyszerre több embert szeretni. Talán most is éppen azt teszed. 

Van két gyereked - melyikük a kedvesebb és melyikük a nem annyira fontos? Van két macskád - melyiküket szereted és melyikük, akit "csak úgy tartasz", de legfeljebb elaltatod, ha ráunsz? Van két régi, nagyon jó barátod - melyiküket választanád, ha egy életmentő szérumot kéne beadni és mindkettőnek szüksége lenne rá? Hiszen mindkettőt szereted!

De miért is kell választanod? Miért ne lehetne két gyereked, két kiskedvenced, két barátod - vagy két szerelmed? Az, hogy az érzelmi képesség meg van benned mindkettő szeretetére, a fenti példákból egyenesen következik. Akkor miért tiltakozik minden e világon ez ellen? A neveltetésed, a vallásod, a hited, a társadalom elvárásai, a személyes félelmeid. Az egész ismert világod. Ha van kedved, Neo, végigvezetlek és kiléphetsz a mátrixból. Nem haragszom akkor sem, ha maradni akarsz és most bezárod ezt a cikket és hangosan fogod hangoztatni, mennyire nem igaz, mennyire káros, mennyire istentelen, mennyire káros egyáltalán a gondolat is! És hogy te aztán biztosan nem!

Ez sem baj. Nem haragszom. De ha egy új valóságot akarsz látni, segítek. 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód Frissítés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező