Az oldal a Poliamoria Magyarországtól teljesen függetlenül, önállóaón működik.

2. rész: Létezik-e az igazi? És mit szól ehhez anyád?

Kisgyerek vagy: ülsz a tévé előtt és nézed a diznit. Nézed, ahogy Hófehérkét feltámasztja a herceg, a Csipkerózsikát az egész országon keresztül keresi a királyfi, Aladdin megmenti Jázmint, megtalálják az Igazit, a Nagy Ő-t - és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. 

Elmész a templomba és azt tanítják neked, van valaki, akit Isten neked szánt. Várd meg őt - és tartsd magad addig szűzen és tisztán.

Aztán látod a filmeket: Julia Robertet prostiként is megtalálja Richard Gere, Carryt elveszi Mr. Big és Rachel is összeboronálódik végül Ross-szal. 

 Az egész kultúránk, az egész civilizációnk az Igazi eszményére épül. Így nősz föl. Ezt keresed mindenkiben.

 

Pedig az igazi nem létezik. 

 

A regények és a mesefilmek mindig csak a könnyű részig írják le a kapcsolatokat: amíg meg nem találja egymást két, egymáshoz jól illeszkedő ember és el nem kezdenek fürdeni egymás élvezetében. Az elkövetkezednő ötven évüket már egyetlen mondattal illetik csak: innentől minden szép és jó. 

És mivel a házasságot - de legalábbis a tartós kapcsolatot - a kultúránk a tökéletes beteljesedésként kezeli, megoldásokat sem ad az ez után felmerülő problémákra. Nem írnak arról, amikor Hófehérke először veszik össze a herceggel. Nem írnak arról, amikor a herceg megcsalja Hófehérkét és amikor a kapcsolatuk válságba kerül. És te, aki ezeken a meséken-filmeken-hiedelmeken nőttél fel, nem tudod, mit kezdj akkor, amikor a valóság elkezd másként működni, mint ahogyan neveltek.

 

Azt kezded hinni, veled van a baj. Pedig a rendszer hazug.

 

Képzeld el, hogy az Apple kihozza az új iPhoneját és kiderül, hogy minden tizedik telefon hibás. Mérhetetlenül ki lenne borulva a társadalmunk és a márka szerelmesei mind csalódottan hagynák faképnél az egykori Steve Jobs cégét, miközben ömlene a médiából a hibáztatás. Tönkremennének bele. Minden tizedik iPhone nem működik? 10 egész százalék!

A házasságok 56%-a végződik Magyarországon válással, mégsem vagyunk hajlandóak elismerni, hogy hibás a rendszer. Nem maga a házasság intézménye. Nem. A házasság gyakorlata, ahogyan azt megéljük (ha nem túléljük csupán), ahogyan azt a másik embertől elvárjuk és normálisnak tartjuk, ahogyan a gyerekeinknek tanítjuk. Statisztikailag több a nem működő házasság, mint a működő. Nem lehet, hogy újra kéne gondolnunk, amit a párkapcsolatokról mondtak nekünk, sugároztak és programoztak belénk gyerekkorunk óta?

Mert az egyetlen dolog, hogy hányan válnak el, de hányan élnek boldog házasságban? Vannak ilyenek. De mi a titkuk? Ezzel foglalkozunk a következő cikkben!

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód Frissítés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező mező